loader image

Gaziantep basına değerlendirmelerde bulunana AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek amacıyla çıkarılan yasaların dünya standartlarında olduğunu, sorunun yasalardan kaynaklanmadığını belirtirken, “Bu konuda yasalarda bir sorun yok. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çıkarılan yasalar ve alınan tedbirler, bir çok ülkeden daha önde. Örneğin kadına yönelik şiddette uygulanması için geliştirilen elektronik bileklik uygulaması son derece önemli ve etkili bir yöntem. Fakat yasalar ve tedbirler bazen yeterince etkili olmayabiliyor. Çünkü uygulayıcılar da önemli. Bu nedenle kanunlarda sıkıntı yok uygulayıcılarda sıkıntı var” dedi.

İKİ İLDE PİLOT UYGULAMA 

Elektronik bileklik uygulamasının korunan kadın tarafından bilindiğini, ancak ona zarar veren adamın bunu bilmediğini dile getiren Bakbak, bu takip sisteminin iki ayrı pilot ilde uygulandığını söyledi. 

 

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda toplumun her kesimine görev düştüğünü dile getiren Bakbak, “Bu zihinsel değişim ve dönüşüm konusunda toplumun her kesimine görev düşüyor. Sadece kadını eğitmek, sadece erkeği eğitmek tek başına yeterli değil. Bu nedenle ben anneler başta olmak üzere toplumun her kesiminden destek bekliyorum. Anneler çocuklarını yetiştirirken kız erkek ayrımı yapmamalı. Erkeklerin kızlardan daha ayrıcalıklı oduğunu asla düşünmemeli ve erkek çocuğa da öyle hissettirmemeli. Çünkü kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip. Her birey bu bilinçle yetişmek durumunda” dedi. 

 

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK ŞART

TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun rapor hazırlama sürecinde farklı kesimlerle görüştüklerini dile getiren Bakbak, şöyle devam etti: “Kadın sığınma evlerini, cezaevlerini ziyaret ettik. Oralardaki insanlarla görüştük, ayrıca hakimlerle, savcılarla, psikologlarla, çocuk psikologlarıyla görüştük. İlgili kurumların yetkililerinin bu konudaki görüşlerini aldık. Her alanda olduğu gibi bu alanda da eğitim çok önemli. 

Kadınlar da erkekler kadar eğitim hakkına sahip. Bu nedenle kız çocukları da en az erkekler kadar okutulmalı. Aileler çocuklarına kız erkek ayrımı yaptırmadan aldırabildiği kadar eğitim aldırmalı. Çünkü olası bir şiddet ya da yanlış bir olayın ardından kadınlar kadın sığınma evine gidiyor. Mesleksiz olduğunda ekonomik bağımsızlığı olmadığında kadın yine mağdur olabiliyor.”

 

MESLEK EDİNMELERİ GEREK

Kadınların ekonomik özgürlüğü olabilmesi için kadınlara meslek edindirildiğini de hatırlatan Bakbak, şöyle devam etti: “Kadın sığınma evlerinde kalan kadınların çok önemli kısmı inanılmaz sıkıntılar yaşamış kadınlar. İşin üzüntü verici bir diğer yanı da bu kadınların çocuklarıyla birlikte sıkıntı yaşamaları ve kadın sığınma evlerine sığınmaları. Bu nedenle biz kadın sığınma evlerinde kalan kadınların çok önemli kısmının meslek edinmelerini ve oradan ayrıldıktan sonra da kendi kendilerine yetebilmelerini sağlamak amacıyla eğitimler verdirtiyoruz. Meslek sahibi olan kadınlar, bundan sonraki hayatında kimseye muhtaç olmadan kendi kendine yetebilir. Amacımız onların sadece ruhlarını rehabilete etmek değil, kadınları meslek sahibi de yapmak.”

dbLogoBeyaz doçent copy
akp

© 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Sitede bulunan hiçbir materyal izinsiz kullanılamaz.