loader image

BAKBAK, KARADAĞ’DA GDAÜ PA’YA TÜRKİYE’NİN DAİMİ SEKRETERLİK ÖNERİSİNİ GÜNDEME GETİRDİ

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Parlamenter Asamblesi (GDAÜ PA) Sosyal Kalkınma, Eğitim, Araştırma ve Bilim Genel Komite Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil etti. GDAÜ PA üyesi Balkan ülkelerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya Karadağ Parlamentosu ev sahipliği yaptı.

Komitenin gündeminde Modern Eğitim Hizmetinde Bilim ve Yeni Teknolojiler vardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına söz alan Dr. Derya Bakbak, konuşmasının başında 23 yıllık Güneydoğu Avrupa İşbirliği sürecinde Türkiye’nin rolüne dikkat çekti, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Balkanlara yönelik politikamız da komşu siyaseti ile değil; tıpkı tarihteki gibi kardeş, akraba ve soydaş yaklaşımı ile olmuştur. Güçlü bir Türkiye nasıl Balkanlar için iyiyse, Balkanların istikrarı ve kalkınması hem Türkiye hem de dünyanın tamamı için iyidir.” dedi. Toplantıda Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) eğitiminin önemine vurgu yapan Dr. Bakbak, STEM eğitiminin dünyadaki eğitim reformunun merkezinde olduğunu, ABD’de hükümet politikası olarak uygulandığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde bilim ve teknolojiye yönelik altyapımızı geliştirmeye ve bu alanda nitelikli insan gücü yetiştirmeye özel önem veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti son 16 yılda araştırmacıların önünü açan, teşvik ve burslarla bilim insanlarını destekleyen, çocukları, gençleri bilim ve teknolojiye yönlendiren, bilimsel anlamdaki rekabet gücünü artıran bir yol çizmektedir. Bilimden teknolojiye, hayatın her alanında üreten, araştıran donanımlı bir nesil arzuluyoruz. İşte bu yüzden ülkemizdeki tüm şehirlere Bilim Merkezleri kuruyoruz. Öğrencilerin hayal ettiğini tasarladığı, bu merkezlerde geleceğin bilim insanları yetiştiriliyor. Dene-Yap adını verdiğimiz Teknoloji Atölyelerini hayata geçiriyoruz. Şuanda bin 500 genç kendileri ve Türkiye’nin geleceği için bu atölyelerde eğitim alıyor. Robotik kodlamadan, elektronik programlamaya, yapay zekadan, nanoteknolojiye 10 farklı alanda eğitimler sürüyor.” Bakbak, Türkiye’nin 451 milyon Euro katılım payı vererek Avrupa Birliği'nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturduğu HORIZON 2020 Hibe Programı’na dahil olduğunu ve bu kapsamda da ülkemiz araştırmacılarına yeni ufuklar açıldığını hatırlattı.

Dr. Bakbak, Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile yükseköğretim alanındaki işbirliğine de değindi. Bu kapsamda 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında 11 Balkan ülkesinden 10 bin 253 yabancı uyruklu öğrencinin Türkiye’de eğitim gördüğünü belirten Bakbak, “2012-2018 yılları arasında Balkan ülkelerinden 2 bin 954 öğrenci de Türkiye Burslarından yararlanarak ülkemizde eğitim görmüştür.” dedi. Bakbak, konuşmasına şöyle devam etti: “Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığımızca yürütülen Türkiye Bursları programı kapsamında da 1992’den bu yana 11 bin 939 uluslararası öğrenci burs ile desteklenmiştir. Ayrıca son 8 yılda GDAÜ PA üyesi 12 ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına da 13 milyon liralık destek tutarı ile 171 proje desteği sunulmuştur. Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısı olan Türkiye Maarif Vakfı Dünyada 33 ülkede; 263 okul, 2 üniversite ve 30 yurt ile faaliyet göstererek, okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında etkin rol oynamaktadır.”

TÜRKİYE’NİN DAİMİ SEKRETERYA ÖNERİSİ

Bakbak, Türkiye’nin GDAÜ PA’ya Daimi Sekreterlik önerisini de gündeme taşıdı. İşbirliğinin daha etkin ve sonuç odaklı olması ve somut önerilerin tespiti için daimi sekretaryanın kurulmasına Türkiye’nin öncülük etmek istediğini ifade eden Bakbak, “Türkiye’nin bu konudaki önerisi 5’er yıllık dönemler halinde sekreteryanın bir ülkede olup, genel sekreterinin ise diğer üye ülkelerden birinden seçim yoluyla gelmesidir. Üye ülkelerimiz tarafından uygun görülmesi halinde ilk genel sekreteryanın Türkiye’de oluşturulması veya ilk genel sekreterlik görevini ülkemizin üstlenmesini arzu etmekteyiz.” dedi. Bakbak Komite Toplantısının sonunda toplantıya ev sahipliği yapan Karadağ Meclis Başkanı İvan Brajovic’e "Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı vardır" diyerek fincan takımı hediye ederken, GDAÜ PA üyesi ülkelerin temsilcilerine de Gaziantep baklavası ikram etti.

dbLogoBeyaz doçent copy
akp

© 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Sitede bulunan hiçbir materyal izinsiz kullanılamaz.